Nutricia
Nutricia
Jejich příběh se začal psát před více než sto lety. Na konci 19. století se v Holandsku každé páté dítě nedožilo prvního roku kvůli nedostatku správné výživy. Kravské mléko, které bylo považováno za logického nástupce mléka mateřského, nebylo pro děti natolik bezpečné, aby se citlivý dětský organismus dokázal vyrovnat se zátěží neopracovaného mléka.
Mlékař Martinus Van der Hagen se s tímto palčivým problémem rozhodl bojovat. V roce 1896 začal pomocí takzvané Backhauseovy metody vyrábět speciální mléko pro děti. Svou recepturu nazval Nutricia a později tak pojmenoval i celou společnost.
Na počátku 20. století se Nutricia stala průkopníkem i v oblasti vývoje a výroby klinické výživy pro lidi se specifickými výživovými nároky. Na svět tak přišlo první mléko pro diabetiky či jodizované mléko pro pacienty trpící strumou – onemocněním štítné žlázy.
V roce 1946 otevřeli vlastní laboratoře pro výzkum a následný vývoj prototypů jejich výrobků a v tomtéž roce začali vyrábět pod značkou Olvarit i jejich první zeleninové příkrmy pro děti. Nedílnou součástí jejich práce je a vždy bylo i vzdělávání lidí. Od roku 1950 proto v Nutricii pracují dietologové, kteří pomáhají zdravotním sestrám a lékařům v oblasti výživy dětí a nemocných. Přes několik, byť úspěšných, výletů do světa běžných potravinových výrobků se vždy striktně drželi jejich zaměření, a to vývoje a výroby speciální, na výzkumu založené výživy. Snad i proto se nám podařilo stát se lídrem v našem oboru a rozšířit naše produkty do celého světa.
Dnes má Nutricia 34 poboček, ve kterých pracuje 5274 zaměstnanců. V roce 2007 se stali součástí koncernu Groupe Danone. Tento důležitý krok jim přinesl další možnosti a otevřel cestu k novým zákazníkům na celém světě.